تولید محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا (Content Creation) در بازاریابی محتوا (Content Marketing) این است که باید محتوایی تولید کنیم تا کاربر یا بازدیدکننده بپسندد و از آن خوشش بیاید. از این راه میتوانیم کاربر را به سمت خرید محصول، استفاده از خدمات یا کار مهم خودمان سوق دهیم. کلیه کسبوکارهایی که در عصر جدید دارای وبسایت و صفحات مختلف در شبکههای اجتماعی هستند، برای بازاریابی محصولات خود از محتوا استفاده میکنند. این مجموعهها ضمن ارائه مطالب مفید و آموزنده در خلال محتوا، خدمات و محصولات خود را معرفی میکنند که درنهایت میتواند به فروش بیشتر منجر شود.
محتوا ارائه اطلاعات با یک هدف خاص به مخاطبان از طریق یک کانال مشخص است که دارای ۵ جز است که در ادامه آنها را معرفی میکنیم
اطلاعات
هدف
مخاطب
کانال
فرم
چرا تولید محتوا مهم است؟
ست گودین (Seth Godin) بازاریاب و نویسندهی معروف کتابهای بازاریابی میگوید که بازاریابی محتوا تمامی آن چیزی است که از بازاریابی مانده. از نظر او، مشتریان و کاربران دیگر دنبال دیدن و خرید محصولات نیستند، بلکه تشنهی شنیدن قصههای محصولات هستند. پس، تولید محتوا هر روز بیشتر از دیروز برای کسب و کارها اهمیت پیدا کرده.
در گذشته، کسب و کارهای پر قدرت با پشتوانهی مالی قوی، به سرعت بر سر زبانها میافتادند. اما حالا به لطف اینترنت، پول دیگر تنها عامل موفقیت و رشد یک کسب و کار نیست. حالا کسب و کارهای خانگی در صفحات اینستاگرامی میتوانند با تولید محتوای درست و اصولی، مشتریان خودشان را جذب کنند.
تولید محتوا، اعتماد میسازد؛ اعتمادی بین کاربر (مشتری، خواننده یا خریدار) با صاحب برند و کسب و کار. ما باید برای خواننده محتوایی ارزشمند تولید کنیم، حتی محتوایی خندهدار و سرگرمکننده. چنین محتواهایی روز او را میسازد و باعث ایجاد رابطهای بین ما و خودش میشود.
تولید محتوا به شناخت افراد از برند هم کمک میکند. وقتی بتوانیم برنامهای منظم برای تولید محتوای هدفدار داشته باشیم، به مخاطب کمک میکنیم که ما را بیشتر بشناسد. هربار که او روی مقاله یا ویدئویی از ما کلیک میکند، نام ما بیشتر و بیشتر در خاطرهاش حک میشود. بنابراین، وقتی شخصی دنبال چیزی است که در حوزهی تخصصی محتواهای شماست، سریعا اسم برند شما در ذهنش نقش میبندد و سراغ وبسایت یا حتی اینستاگرام شما میآید
تولید محتوا سایت چگونه است؟
تولید محتوا سایت برای سازمانها و شرکتها راه خوبی برای نشان دادن خدمات و محصولات است. البته تمامی این فرآیند به ایجاد تصویری از برند سازمان (Brand Image) هم کمک میکند. تولید محتوا باشگاه مشتریان وفادار برای سازمانها میسازد و آنها را در مسیر همدلی با برند هم قرار میدهد. اما سوال اصلی اینجاست که چطور برای سازمان تولید محتوا کنیم و تولید محتوا سایت چگونه است؟
اولین قدم: تهیه استراتژی محتوا
در فرآیند تولید محتوا سایت برای سازمانها، استراتژی محتوا و roadmap آن باید تهیه شود. برای تدوین استراتژی محتوا باید جواب این سوالات را بدانیم:
- با تولید محتوا قرار است از کجا به کجا برسیم؟
- چرا باید محتوا تولید کنیم؟
- واحدهای اندازهگیری تولید محتوا چیست؟
- تعداد محتوا چقدر باشد؟
- محتوا را برای چه افراد و جامعه مخاطبی (Audience) بنویسیم؟
- محتوا را چطور و در چه بستری منتشر کنیم؟
- چطور از هر محتوا، lead بگیریم و خواننده را به مشتری تبدیل کنیم؟
پس در گام اول تدوین استراتژی تولید محتوا برای سازمان، باید هدف از تولید محتوا را تعریف کنید. پیدا کردن هدف تولید محتوا از جواب این سوال میآید: چرا باید محتوا تولید کنیم؟
در همین مرحله و بعد از پیدا کردن جواب و مشخص شدن هدف، باید ابزارها و واحدهای اندازهگیری آن را مشخص کنیم. واحدهای اندازهگیری موفقیت تولید محتوا چه چیزهایی هستند؟ افزایش ترافیک، ثبت خبرنامه، دانلود اپلیکیشن یا نرخ تبدیل (کانورژن)، به اشتراک گذاری مطالب در شبکههای اجتماعی یا تعداد دفعات دانلود و دیدن فیلم؟
قدم دوم: تعیین جامعه مخاطب
بعد از تعیین هدف تولید محتوا، باید جامعه مخاطب (Audience) را مشخص کنیم. این کار مستلزم تحقیق و فهم جامعه مخاطب یا پرسونای مشتری است.بدون تعیین هدف، شناخت پرسونا کار سختی خواهد بود. پس وقتش رسیده که این سوال را بپرسیم:
محتوای تولیدی برای چه افرادی است یا چه کسانی این محتوا را باید ببینند، بخوانند یا بشنوند؟!
محتوای موثر و ارزشمند، محتوایی نیست که از دلِ لیست موضوعات انتخابی و دلبخواهی سازمان بیرون بیاید. موضوعات محتوا باید برای مخاطب یا پرسونا انتخاب شود. پس بهترین محتوا باید پاسخ سوالات جامعه هدف (target audience) را بدهد یا به زبان خودمانی «چیزی یاد بده»
قدم سوم: انتخاب بستر انتشار محتوا و بهینهسازی آن
معمولا بستر انتشار محتوا وبلاگ یا وبسایت است. بعضی از سازمانها وبلاگ دارند اما مطالبشان بهینه نیست. برای همین باید برنامهای برای بهینهسازی محتواهای موجود در نظر بگیریم. حالا که هدف و پرسونا را مشخص کردیم، به راحتی میتوانیم محتواهای وبسایت را بهبود بدهیم.
بعضی دیگر از کسب و کارها و سازمانها هم هنوز اول راه ساخت وبسایت هستند و ایدهای برای ساماندهی بخشهای وبلاگ ندارند. در اینجا هم با داشتن گوشه چشمی به هدف، پرسونا و نوع موضوعات، باید کار محتوای ستون یا پایه (Pillar Content) و خوشهبندی محتوایی (Cluster Content) را شروع کنیم. پس فرقی ندارد که سازمان از قبل وبلاگی داشته باشد یا نه، در هر صورت ما به ستون های محتوا نیاز داریم.
قدم چهارم: محتوای ستون و خوشه بندی محتوایی
ساماندهی محتوا قدم بعدی است. محتوای ستون (Pillar Content)، ساختار اصلی یا استخوانبندی وبسایت یا وبلاگ را مشخص میکند. مثلا اگر وبسایتی برای فروش املاک در ترکیه داشته باشید، Pillar Content آن شامل بخشهای زیر خواهد شد:
- خواندنیها درباره ترکیه
- خرید املاک در ترکیه
- پروژههای تحویل داده شده به مشتریان
- خدمات اقامتی در ترکیه
بعد براساس محتوای ستون،۳ نوع محتوای کلیدی و اصلی برنامهریزی تولید محتوا را خواهیم داشت:
- محتواهای مشارکتی که مخاطبان را وادار به ایجاد مشارکت و صحبت میکند؛ مثلا در ستون محتوایی خواندنیها درباره ترکیه، میتوانیم محتوایی درباره سریالهای ترکیهای بنویسیم که خواننده را به مشارکت وادار کند.
- محتوای همیشه سبز: evergreen content یا محتوای همیشه سبز یعنی محتواهایی که تاریخ انقضا ندارند و همیشه ترافیک ورودی به سایت میآورند. مثلا محتوا مدارک موردنیاز برای اخذ پاسپورت ترکیه، در گذر زمان تغییر چندانی نمیکند و فقط در جزئیات کوچکی نیاز به تغییر و بازنویسی دارد.
- رویدادها، اتفاقات و اخبار: این دسته از محتواها برای وبسایت املاک ترکیه شامل انتشار اخبار مهاجرت به ترکیه خواهد شد.
در مرحله چهارم تدوین استراتژی محتوا، باید سراغ ایمیل مارکتینگ هم برویم. در جریان انتشار محتوا در وبلاگ، میتوانیم ایمیل خوانندگان را از طریق عضویت در خبرنامه بگیریم. بعد از آن، میتوانیم با تدوین برنامه ارسال ایمیل از طریق ابزارهایی مثل mailchimp، convetkit یا mailerlite، مقالات وبلاگ، محصولات یا اطلاعیههای سازمان را برای بازدیدکنندگان بفرستیم.
قدم پنجم: طوفان فکری و کیورد ریسرچ
وقت طوفان فکری (brainstorm) و انجام تحقیق کلمات کلیدی (کیورد ریسرچ: keyword research) رسیده. حالا با کیورد ریسرچ و طوفان فکری به خوبی میتوانیم موضوعات را به طور دقیق پیدا کنیم، تقویم محتوایی بسازیم و با برنامهریزی جلو برویم.
منظور Rand این است که خودمان را جای مخاطب موردنظر یا پرسونا بگذاریم و مثل او فکر کنیم. پرسونا چه چیزی نیاز دارد و دنبال چه نوع مطالبی است؟ کدام قالب محتوایی (فیلم، اینفوگرافیک، متن یا عکس) برایش جذابتر است؟
وقتی جواب این سوالها را دادیم، میتوانیم تقویم محتوایی را بچینیم و برنامهریزی کنیم. پیشنهاد میکنیم برای ساخت تقویم محتوا و تدوین استراتژی محتوا از دوره بازاریابی محتوا منتوریکس استفاده کنید. ما در این دوره، به طور دقیق و مشخص تمامی مراحل و فرآیند تولید محتوا را آموزش میدهیم.
قدم ششم: استفاده از شبکههای اجتماعی
در مرحله شش، باید از شبکههای اجتماعی برای معرفی بیشتر محتواهای وبلاگ استفاده کنیم. معمولا در استراتژی شبکههای اجتماعی هم قسمتی برای معرفی یا promote مطالب وبلاگ در نظر گرفته میشود. نکتهی مهم، نحوهی اعلان محتوای وبلاگ در شبکههای اجتماعی است. ما نمیتوانیم توقع داشته باشیم که افراد روی لینک مقاله در لینکدین، توئیتر یا اینستاگرام کلیک کنند. ما باید به آنها این اطمینان را بدهیم که به ما اعتماد کنند، چون ما منبع قابل اعتمادی برای آموزش یا یادگیری هستیم.
قدم هفتم: تبلیغات کلیکی
و بالاخره به مرحله هفتم میرسیم: استفاده از تبلیغات کلیکی برای معرفی بیشتر محتوای تولید شده. حالا که محتوای قوی و ارزشمندی داریم که برای مخاطب موردنظرمان درست شده، پس چه بهتر که آن را به افراد بیشتری نشان دهیم. تبلیغات در گوگل (گوگل ادز)، تبلیغات فیسبوک، تبلیغات لینکدین یا اد نتورک های ایرانی مثل یکتانت ابزارهای ما برای تبلیغات کلیکی هستند.