گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس یا گوگل آنالیز یا به اصطلاح انگلیسی آن Google Analytics یکی از چندین ابزار گوگل برای انجام آنالیز و تجزیه و تحلیل بر روی وبسایتها و کسبوکارهای آنلاین است. در ابتدا و در نگاه اول، این ابزار یک سایت معمولی است که در آن بخشهای مختلفی تدارک دیده شده و میتوان از هر کدام از بخشهای آن استفاده کرد. اما وقتی حرفهای باشید و با قسمتهای آن به طور کامل آشنایی داشته باشید، هیچ وقت آن را به یک سایت ساده تشبیه نمیکنید و در حقیقت آن را از بسیاری از نرم افزارهای پیچیده در دنیا قویتر و بهتر میدانید. تقریبا تمامی سایتهای معتبر و موفق از این ابزار در جهت پیشبرد اهداف مدیریتی خود استفاده میکنند. بنابراین رمز موفقیت کسب و کار های آنلاین به آشنایی با گوگل آنالیز بستگی دارد.
چرا استفاده از گوگل آنالیتیکس مهم است؟
گوگل آنالیتیکس ابزاری است که رفتار بازدیدکنندگان، مخاطبان و مشتریان وبسایت ما را به هنگام حضور در آن بررسی و گزارش میکند.در واقع گوگل آنالیتیکس رفتار بازدید کننده ها را از تعداد آنها، میزان استقبال از مطالب، زمان های پر بازدید از سایت را نشان می دهد. پس میتوانیم انتظار داشته باشیم که به چند سؤال زیر پاسخ دهد:
- میزان بازدید از وبسایت ما به چه صورت است؟
- بازدیدکنندگان هنگام حضور در وبسایت ما چه کاری انجام میدهند؟
- چه زمانی بیشتر بازدیدکنندگان به وبسایت ما مراجعه میکنند؟
- چه قسمتهایی در وبسایت ما برای بازدیدکنندگان جذاب است؟
- بازدیدکنندگان چگونه وبسایت ما را پیدا میکنند؟
- عکس العمل بازدید کنندگان نسبت به محتوای وبسایت ما چگونه است؟
همانطور که میبینید تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته در این ابزار، رفتار بازدیدکنندگان از لحظه ورود به وبسایت تا لحظه خروج از آن را به ما نشان میدهند. تمامی کارهای آنها از جمله ریز ترین کارها مثل مطالعه قسمتی خاص یا بازدید از عکسی از محتوا مورد بررسی و ثبت قرار می گیرد. وقتی که ما به عنوان دارنده یک وبسایت بدانیم که بیشتر ترافیک ما به صورت ارگانیک است یا خیر، یا به صورت مستقیم هستند یا از وبسایتهای دیگر ارجاع داده شده است، به راحتی نقاط قوت و ضعف وبسایت خود را پیدا می کنیم و میتوانیم نسبت به رفع ایرادات آن اقدام کنیم.
وقتی که در بررسیهای خود به این نتیجه رسیدیم که بازدیدکنندگان بیشتر به سراغ چه محتوایی از وبسایت ما میروند و نحوه حرکت آنها در بین صفحات مختلف وبسایت ما به چه صورت است، این امکان برای ما فراهم است که مسیرهای پر ترافیک را تقویت و مسیرهایی که باعث دور شدن بازدیدکنندگان میشوند را حذف کنیم.
به طور کلی کار گوگل آنالیز بررسی این موارد است:
- میزان بازدید از سایت ما
- قسمتها و سرتیتر های پر بازدید محتوا
- روش دسترسی بازدید کننده ها به سایت ما
- عکس العمل آنها در مقابل مطالب و عکس های سایت
- چه ساعتهایی سایت پر بازدید است؟
حالا میتوانیم تعریف خود را از گوگل آنالیتیکس تغییر دهیم و آن را به مانند یک عینک یا تلسکوپ قوی در نظر بگیریم که به طور ویژه به دنبال بازدید کنندگان وبسایت ما و تحلیل رفتار آنها به شکلهای مختلف است.
گوگل آنالیتیکس چه کمکی به سئو سایت میکند؟
از آنجایی که یکی از ابزارهای پرکاربرد در حرفه سئو، گوگل آنالیتیکس است، میتوان به این نتیجه رسید که این سرویس تاثیر زیادی بر روی بهبود وضعیت سایت دارد. البته تاثیر آن به صورت مستقیم نیست، بلکه اطلاعاتی که در اختیارتان قرار میدهد، سبب بهینهسازی میشود. در واقع هیچ سئوکاری نمیتواند بدون آگاهی از وضعیت سایت، برای ارتقا آن اقدام کند. گزارشهایی که توسط این سرویس به افراد فعال در حوزههای مرتبط با سئو ارائه میشود، سبب ارتقا رتبه سایت خواهد شد. در ادامه به شرح این گزارشات میپردازیم:
بررسی صفحات لندینگ و عنوان آنها
گزارشات مربوط به لندینگ پیج و عناوین آن، یکی از موارد مهمی است که سرویس گوگل در اختیارتان میگذارد. در واقع چیزی که اهمیت دارد این است که ببینید کاربران تمایل دارند زمان خود را در کدام بخش از سایت سپری کنند و عناوینی که این صفحهها را نشان میدهند، کدامند؟ در این بخش میتوانید به این آمار برسید که منبع ورود کاربران کجا بوده است. گوگل آنالیتیکس قادر است رتبه سایت شما در هر کلیدواژه را نیز مشخص کند.
آمارگیری درمورد جستجو طبیعی کاربران
یکی دیگر از گزارشاتی که توسط ابزار مذکور ارائه میشود، مربوط به جستجوی ارگانیک مخاطبین میباشد. در این گزارش مشخص میشود که کاربر از طریق چه کلیدواژهای وارد سایت شده است. بدین ترتیب میتوانید کلمه کلیدی که بیشترین ترافیک را وارد سایتتان کرده را شناسایی نمایید. لازم به ذکر است که برخی از کلمه کلیدیها رتبه سایت را افزایش داده و برخی دیگر عملکرد چندانی ندارند. کمکی که گوگل آنالیتیکس در رابطه با این موضوع میکند این است که کلیدواژههای مهم و تاثیرگذار را شناسایی میکند. بنابراین شما میتوانید تمرکز بیشتری بر روی آنها بگذارید و از این طریق رتبه سایتتان را ارتقا دهید.
گزارش نرخ تبدیل
برخی از کسب و کارهای آنلاین ممکن است ترافیک سایت بالایی داشته باشند، اما فروششان قابل توجه نباشد! نرخ تبدیل، نشاندهنده درصد تبدیل بازدیدکنندگان به مشتری است. البته به جز فروش محصول، در بخشهای دیگر نیز اهمیت دارد. مثلا اگر صاحب سایت از کاربران خود بخواهد فرمی را پر کنند، تعداد کاربرانی که این کار را انجام میدهند، همان نرخ تبدیل خواهند بود. موضوعی که برای کسب و کارها اهمیت دارد این است که به همان نسبت افزایش ترافیک، این نرخ نیز افزایش یابد تا به درآمد خوبی برسند.
گزارش نرخ تبدیل کمکی
زمانی که کسب و کارها در کنار نرخ تبدیل اصلی، از کمکی هم استفاده میکنند، ممکن است نرخ تبدیل پایین باشد. اما چیزی که در اینجا اهمیت ویژهای دارد، گزارشگیری است. به عنوان مثال، یکی از موارد مورداستفاده در نرخ تبدیل کمکی این است که ببینید آیا کاربران در مراجعات بعدی خود، آدرس سایت را تایپ میکنند و یا شما را از طریق موتور جستجو پیدا میکنند.
ارائه اطلاعات درمورد موتور جستجوی داخلی سایت
استفاده از موتور جستجوی داخلی برای سایتهایی که حجم زیادی محتوا یا محصول دارند، بسیار مفید است. اما نکتهای که در اینجا اهمیت دارد، آنالیز آن است. شما میتوانید با استفاده از گوگل آنالیتیکس بفهمید که کاربران در موتور جستجوی داخلی به دنبال چه چیزی هستند. گاهی اوقات پیش میآید که مخاطبین سایت کلیدواژهای را در گوگل سرچ میکنند، اما چون شما صفحهای در رابطه با آن ندارید، در نتایج جستجو ظاهر نمیشوید. گوگل آنالیتیکس به شما کمک میکند تا به راحتی متوجه این موضوع شوید و صفحاتی را برای کلیدواژههای پرطرفدار ایجاد کنید.
آنالیز سرعت سایت
همانطور که میدانید، یکی از موارد دیگری که تاثیر قابل توجهی در رتبه سایت دارد، سرعت آن است. ابزارهای زیادی برای بررسی این فاکتور وجود دارد. اما گوگل آنالیتیکس به صورت حرفهای به آنالیز و بررسی سرعت سایت میپردازد و اگر مشکلی وجود داشته باشد، به شما اطلاع میدهد. درواقع شما میتوانید با استفاده از این سرویس گوگل، اشتباهات سایتتان را رفع کنید و باعث رشد آن شوید. از دیگر تاثیرات گوگل آنالیتیکس بر سئو سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفارشیسازی داشبورد به منظور ارائه گزارشات لحظهای
- بررسی ترافیک دریافتی توسط موبایل
سفارشیسازی داشبورد به منظور ارائه گزارشات لحظهای به مشتریها
برخی از سئوکاران علاوه بر استفاده از گوگل آنالیتکیس برای سایت خود، برای سایت مشتریانشان نیز استفاده میکنند و به واسطه این ابزار، گزارشاتی که موردنیازشان است را ارائه میدهند. شما میتوانید داشبورد این سرویس رایگان گوگل را سفارشیسازی کنید و راحتتر مورداستفاده قرار دهید. به بیانی بهتر، این امکان برای کاربران گوگل آنالیتیکس فراهم شده که باتوجه به اهدافشان، این ابزار را بهینهسازی کنند و نمودارهایی که برایشان مهمتر است را دریافت کنند. علاوه بر این، میتوانید گزارش نهایی را با استفاده از نمودارها طراحی کرده و به صاحب سایتی که در حال آنالیز آن هستید، تحویل دهید.
آنالیز ترافیک دریافتی توسط موبایل
همانطور که میدانید، این روزها بیشتر افراد با استفاده گوشی موبایل خود از اینترنت استفاده میکنند و تا زمانی که مجبور نباشند به سراغ کامپیوتر نمیروند. برای آنکه بدانیم چه تعداد از بازدیدکنندگان با استفاده از موبایل از سایت بازدید کردهاند، میتوانیم از گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم. درواقع شما به راحتی با استفاده از این ابزار میتوانید متوجه شوید که چند درصد از بازدیدکنندگان با استفاده از گوشی خود به سایتتان وارد شدهاند. بدین ترتیب قادر خواهید بود راحتتر درمورد بهینهسازی سایت برای موبایل تصمیمگیری نمایید. البته ناگفته نماند که این روزها بیش از ۵۰ درصد بازدیدها با استفاده از موبایل انجام میشوند. بنابراین لازم است که سایت خود را برای کاربران موبایل نیز بهینهسازی کنید.
کاربردهای گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس علاوه بر سئوکاران، مورداستفاده بسیاری از متخصصان دیگر نیز قرار میگیرد. بر همین اساس میتوان نتیجهگیری کرد که به غیر از سئو، کاربردهای دیگری دارد که در این قسمت به بررسی آنها میپردازیم.
بهبود استراتژیهای کسب و کار
یکی از بخشهای مهم هر کسب و کاری، تدوین استراتژی است که همیشه نیاز به بهروزرسانی دارد. مسلما برنامهریزی یک استراتژی جامع، کار چندان راحتی نیست! به همین دلیل گوگل آنالیتیکس به شما کمک میکند تا اطلاعات کافی را به دست آورید و استراتژی کسب و کارتان را بهبود دهید. به عنوان مثال، ممکن است باتوجه به دادهها به این نتیجه برسید که شیوه بازاریابی خود را عوض کنید و یا راهکارهای مختلفی را جهت جذب مشتری بیشتر به کار بگیرید.
تعیین هدف
واضح است که هر کسب و کاری هدف خاصی را دنبال کرده و تمام برنامههای خود را بر مبنای رسیدن به آن تدوین میکند. در رابطه با این موضوع نیز میتوانید از گوگل آنالیتیکس کمک بگیرید و در قسمت Goals اهداف خود را مشخص نمایید. هر کسب و کار باید به صورت دورهای عملکرد خود ارزیابی کند و ببیند که به چه میزان به اهداف خود نزدیک شده است. این سرویس گوگل طراحی شده تا شما را در این امر یاری دهد تا بتوانید اهدافتان را محقق کنید.
تحلیل کمپینهای اجرا شده
یکی از بخشهای مهم راهاندازی هر کمپین تبلیغاتی، تحلیل و آنالیز آن است. درواقع اگر این بخش را فراموش کنید و یا به هر دلیلی انجام ندهید، انگار که هیچکار مفیدی انجام ندادهاید! آنالیز کمپین به شما کمک میکند تا درصد موفقیت، باتوجه به بودجهای که صرف کردهاید را اندازهگیری کنید. گوگل آنالیتیکس باعث میشود تا از میزان ورودی کاربران آگاه شده و باتوجه به اطلاعات به دست آمده، استراتژی بهتری برای تبلیغات بعدی در نظر بگیرید.
کمک به ارتقا رتبه سایت
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، از مهمترین نتایج استفاده از گوگل آنالیتیکس، تاثیر آن بر سئو سایت است. درواقع این ابزار تاثیر مستقیمی بر رتبه ندارد، بلکه با استفاده از اطلاعاتی که در اختیارتان قرار میدهد میتوانید به نتایج خوبی درمورد عملکردتان برسید. گوگل آنالیتیکس کمک میکند تا استراتژیهای غلطی که درمدیریت سایت اجرا میشده مشخص شوند و با جایگزین کردن متدهای اصولی و درست، به جایگاه دلخواهتان برسید. این ابزار، کلمات کلیدی که سبب جلب کاربر بیشتر و افزایش فروش میشود را پیدا میکند و شما میتوانید بر روی آنها تمرکز بیشتری داشته باشید.
با پارامترهای مختلف اندازهگیری در گوگل آنالیتیکس آشنا شوید!
زمانی که برای اولین بار به محیط گوگل آنالیتیکس وارد شوید، بخشهای مختلفی را مشاهده خواهید کرد که برای استفاده بهینه باید با آنها آشنا باشید. بدین منظور قصد داریم در ادامه مطلب درمورد پارامترهایی که در این ابزار وجود دارند، توضیحاتی ارائه دهیم.
متریکها (Metrics)
منظور از متریک، یکسری خصوصیات درونی برای نرخ اندازهگیری است. به عنوان مثال، میانگین زمان حضور کاربران در سایت و یا تعداد بازدید از یک صفحه، با کمک این معیار قابل سنجش است.
ابعاد (Dimensions)
یکی از نمایشدهندههای خصوصیات خاص یک سایت و یا برنامههای گوشی، بعد است. اطلاعاتی مانند نوع مرورگر، مدت زمان حضور کاربر در سایت، صفحه خروج کاربر و… همگی با بهکارگیری از این پارامتر تعریف میشوند.
دورهها (Sessions)
به مدت زمانی که کاربر در سایت شما سپری میکند و در حال تعامل است، دوره میگویند. زمانی که به مدت ۳۰ دقیقه فعالیتی از کاربر دیده نشود، به صورت خودکار دوره بسته شده و با ورود مجدد او، یک دوره جدید از سر گرفته میشود.
کاربران (Users)
به هر فردی که حداقل در یک دوره از سایت شما بازدید کند، کاربر میگویند.
بازدیدکنندگان (Visitors)
برخلاف تصور بسیاری از افراد، کاربر و بازدیدکننده با یکدیگر متفاوت هستند. بازدیدکنندگان کسانی هستند که به سایت وارد میشوند و پس از بازدید از چند صفحه در دسته کاربران قرار میگیرند.
نرخ پرش (Bounce Rate)
منظور از نرخ پرش، درصد افرادی است که از یک صفحه بازدید کرده و بدون هیچ تعاملی صفحه را ترک میکنند.
اهداف (Goals)
شما میتوانید برای سایت خود، در گوگل آنالیتیکس هدفهای موردنظرتان را تعریف کنید. واضح است که نزدیک شدن به هدف، به معنای نزدیکتر شدن به موفقیت است. البته اهدافی که تعریف میکنید باید قابلیت اندازهگیری داشته باشند تا میزان موفقیت نیز مشخص شود. از دیگر پارامترهای مهمی که در این ابزار به چشمتان میخورد و باید آنها را بشناسید، عبارتند از:
- رفتار (Behavior)
- کمپینها (Conversions)
- جذب (Acquisition)
- تبدیلها (Conversions)
- دورههای جدید (New Sessions)
شناخت دقیق مواردی که در این قسمت معرفی کردیم، باعث میشود تا به تحلیل دقیقتری از سایت خود برسید و قادر خواهید بود وضعیت سایت خود را تشخیص دهید. درواقع همین پارامترها هستند که شرایط سایتتان را نشان میدهند و کمک میکنند تا رتبه بهتری در نتایج گوگل کسب کنید.
جمع بندی
یکی از ابزارهای مهم و تاثیرگذار در بهینهسازی سایت، گوگل آنالیتیکس است که تاثیر قابل توجهی در بازاریابی دیجیتال کسب و کار شما دارد. این سرویس که به صورت رایگان در اختیار مدیران کسب و کارها، وبمسترها، متخصصین سئو و… قرار دارد، به شما کمک میکند تا از رقبای خود پیشی بگیرید و از دنیای پرسرعت دیجیتال عقب نمانید. در این مقاله، به معرفی گوگل آنالیتیکس و شرح تاثیراتی که بر روی پیشرفت سایت دارد، پرداختیم.